Maanmittauslaitos: Infopaketti huoneistotietojärjestelmästä taloyhtiöille

Maanmittauslaitos: Infopaketti huoneistotietojärjestelmästä taloyhtiöille

Julkaistu: 26.03.2020

Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä järjestelmä, joka otettiin käyttöön vuoden 2019 alusta. Huoneistotietojärjestelmään kootaan vaiheittain tiedot taloyhtiöistä ja osakehuoneistoista sekä niiden omistajista ja panttauksista. Mitä taloyhtiön pitää tehdä?

Ennen 1.1.2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa ylläpito huoneistotietojärjestelmään vuoden 2022 loppuun mennessä. Keskinäisille kiinteistöosakeyhtiöille siirtyminen huoneistotietojärjestelmään on vapaaehtoista. Siirron jälkeen taloyhtiön velvoite ylläpitää osakeluetteloa ja selvittää omistajavaihdostilanteita päättyy. Nämä tiedot taloyhtiö saa jatkossa suoraan huoneistotietojärjestelmästä maksutta.

Maanmittauslaitos tarjoaa osakeluettelon siirtoa varten palvelun huhtikuun 2020 lopussa. Palvelu on tarkoitettu niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää.

Usein isännöitsijällä on käytössään isännöintijärjestelmä, jossa osakeluettelon tietoja ylläpidetään. Näiden taloyhtiöiden kannattaa siirtää osakeluettelo sitten, kun tiedonsiirto isännöintijärjestelmän ja huoneistotietojärjestelmän välillä on käytössä. Tämä edellyttää toimenpiteitä sekä Maanmittauslaitokselta että isännöintijärjestelmätoimittajilta. Maanmittauslaitoksen rajapinnat isännöintijärjestelmille otetaan käyttöön vuoden 2020 lopussa. Tarkemmasta käyttöönottoaikataulusta voi kysyä isännöintijärjestelmän toimittajalta.

Osakeluettelon siirto tehdään kaupparekisteristä saatavien valtuuksien perusteella. Kaupparekisteritiedot on tärkeää pitää ajan tasalla, jotta sähköinen asiointioikeus on oikeilla tahoilla. Taloyhtiön hallituksen pitää hyväksyä siirto. Siirrosta on ilmoitettava osakkaille samalla tavalla kuin kutsu yhtiökokoukseen toimitetaan.

Isännöitsijäntodistukseen pitää merkitä tieto yhtiön ja osakeryhmän kuulumisesta huoneistotietojärjestelmään.

Tässä tiedotteessa linkitettyä materiaalia voi käyttää esimerkiksi yhtiökokouksen oheismateriaalina. Huoneiston omistajalle -esitettä voi halutessaan tulostaa taloyhtiön ilmoitustaululle tai yhtiökokoukseen jaettavaksi.

Lisätietoja osakehuoneistorekisteri.fi
- Osakeluettelon siirto
- Mitä taloyhtiön tulee tehdä ennen siirtoa?
- Tulostettava lista hoidettavista asioista ennen osakeluettelon siirtoa
- Tulostettava esite huoneiston omistajille

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.