Jotta energiaa riittää meille kaikille

22.9.2022

Kiinteistöliitto Kaakkois-Suomi on ilmoittautunut mukaan Motivan kampanjaan, jonka tavoitteena on saada kaikki suomalaiset tekemään konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat johtaneet energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Talvella sähkönkäytön ja lämmityksen kustannukset ovat poikkeuksellisen korkealla.

Jokaisen on varauduttava siihen, että sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Saatavuutta heikentävät pitkät ja tuulettomat pakkasjaksot, pohjoismaisen vesivoimalla tuotetun sähkön vähäinen tarjonta, sähkön tuotantolaitosten huolto- ja käyttökeskeytykset sekä Keski-Euroopan sähkön kysyntä.

Sähköpula voi johtaa jakelun keskeytyksiin. Sähkökatkojen riskiä pienennetään kiinnittämällä huomiota omiin sähkönkäyttötapoihin ja -ajankohtaan.

Tässä blogikirjoituksessa käydään läpi yksittäisen osakkaan ja asukkaan säästövinkkejä. Tavoitteena on välttää uhka sähkön jakelun keskeytyksiin. Vaikka oma sähkösopimus olisikin mallia määräaikainen ja kiinteähintainen, tulee meidän kaikkien nyt olla mukana talkoissa, eli auttamassa tuntikohtaisen hinnoittelun omaavan lähimmäisemme hinnanmuodostuksessa. Samalla turvaamme myös itsellemme sähkönsaannin kaikissa tilanteissa.

Tässä vinkkejä:

Paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttämistä on tarpeen välttää huippukulutuksen aikana, eli aamu- ja iltapäivän tunteina (kello 8-10 ja kello 16-18).

Pese vain täysiä koneellisia ja valitse eko-ohjelma ja alhaisemmat lämpötilat, jos mahdollista.

Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin ylivoimaisesti eniten kuluttava yksittäinen sähkölaite. Suurinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään. Lyhennä saunan päällä oloaikaa ja vähennä saunomiskertoja. Laske saunan lämpötilaa. Energiatehokkain saunan lämpötila on 70-80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20-30%.

Lyhennä suihkuaikaa, vältä veden turhaa juoksututusta. Sulje suihku saippuoinnin ajaksi.

Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee viisi prosenttia pienempää energiankulutusta. Alenna reilusti lämpötilaa aputiloissa (rappukäytävistä, varastoista, autotalleista) sekä asuinhuoneista, joita ei käytetä aktiivisesti.

 

 

 Jari Luoma

Jari Luoma

Toiminnanjohtaja, Kiinteistöliitto Kaakkois-Suomi

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.