Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö - hankkeen kuulumisia

26.6.2024

Ikä- ja Muistiystävällinen Taloyhtiö Hankkeen (2024–2025) tarkoituksena on helpottaa ikäihmisten asumista taloyhtiöissä ja ehkäistä toimintakyvyn heikentymisestä aiheutuvia riskejä. Hankkeen teemoja ovat turvallisuus, muistiystävällisyys, esteettömyys ja yhteisöllisyys. Hanketta on nyt puoli vuotta takana. Aika on kulunut nopeasti verkostoitumisen, suunnittelun ja tiedon hankinnan merkeissä.

Kysely taloyhtiöiden ikä- ja muistiystävällisyydestä
Maaliskuussa taloyhtiöiden ikä- ja muistiystävällisyyttä kartoitettiin valtakunnallisella kyselyllä, johon saatiin lähes 3000 vastausta. Taloyhtiöissä haasteita ikäihmisten asumiseen liittyen oli ollut mm. kaatumiset, asunnon palokuorma, iäkkään asukkaan avainten hukkuminen ja vaikeudet käyttää lämmityksen tai ilmanvaihdon säätimiä.

Kyselyn avoimissa vastauksissa tuli esille paljon kehittämistarpeita, mutta myös hyviä käytäntöjä. Eniten palautetta saatiin turvallisuuspuutteista ja yhteisöllisyyden edistämisen tarpeista. Kyselyn aineistosta tuli niin laaja, että tuloksista tullaan myöhemmin julkaisemaan raportti.

Seuraavana vuorossa pilottikokeilut ja koulutuskiertue
Kyselyyn vastanneiden joukosta valittiin eri puolilta Suomea erityyppisistä taloyhtiöistä pilottikohteita. Niissä tullaan kokeilemaan käytännössä erilaisia toimintatapoja, joiden avulla taloyhtiöissä voidaan vastata ikääntymisen aiheuttamiin asumisen haasteisiin. Ensimmäinen pilotti yhteisöllisyyden edistämisestä toteutettiin toukokuussa Kiinteistöliitto Pohjois-Suomen alueella Oulussa. Pilottikokeilujen kokemuksista kerrotaan hankkeen verkkosivuilla.

Usealla paikkakunnalla vieraileva koulutuskiertue käynnistyy syksyllä. Kaikille avoimissa maksuttomissa tilaisuuksissa paikalliset asiantuntijat kertovat mm. miten taloyhtiössä voidaan parantaa turvallisuutta ja ehkäistä riskejä, muistisairauksien vaikutuksista asumiseen, esteettömyyskorjauksista sekä mitä tehdä, jos herää huoli iäkkäästä asukkaasta.

Materiaalipankki Hankkeen verkkosivuille kootaan materiaalipankki, josta ikäihmisten asumiseen liittyvää hyödyllistä tietoa on helppo löytää. Verkkosivuja päivitetään sitä mukaa kun uutta aineistoa valmistuu, joten pistä sivusto seurantaan niin pysyt ajan tasalla. Lopputyönä ilmestyy painettu opas sekä suomeksi että ruotsiksi.

Hanke jää lomalle heinäkuun ajaksi, mutta palataan asiaan taas elokuussa.

Aurinkoista kesää!

 Maura Tiuraniemi

Maura Tiuraniemi

Kirjoittaja toimii hanketyöntekijänä Kiinteistöliiton Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hankkeessa (2024–2025). Ammateiltaan hän on sosionomi, isännöitsijä ja asumisneuvoja.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.