Esteettömyysinvestoinneilla hyvinvointia asukkaille ja arvoa kiinteistölle
31.1.2025
Moni asukas tarvitsee ikääntyessään esteettömiä ratkaisuja, mutta ne hyödyttävät myös lapsiperheitä ja toimintarajoitteisia. Riittävän leveät kulkuväylät, helposti avautuvat ovet, luiskat ja levähdyspaikat parantavat liikkumisen turvallisuutta. Selkeät opasteet ja hyvä valaistus auttavat asukkaita, joiden muisti tai havaintokyky on heikentynyt. Asukasviestinnän tulisi olla saavutettavaa ja helposti ymmärrettävää.
Suunnitelmallinen esteettömyyden parantaminen
Esteettömyyttä on hyvä ryhtyä edistämään hyvissä ajoin ennen kuin ongelmat kasaantuvat. Parannuksia voidaan toteuttaa vaiheittain ja muiden remonttien yhteydessä. Tämä keventää kustannusrasitusta ja vähentää osakkaiden vastustusta.
Taloyhtiön strategiassa voidaan asettaa esteettömyystavoitteita, ja taloyhtiö voi profiloitua esteettömäksi yhtiöksi. Esteettömyyden parantamisen voi myös ottaa osaksi pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Tällaiset linjaukset nostavat usein kiinteistön arvoa ja lisäävät sen houkuttelevuutta.
Taloyhtiöissä esteettömyysparannuksia voivat olla esimerkiksi kynnysten madaltaminen, valaistuksen parantaminen, tukikaiteet, luiskat, automaattiovet, ovipuhelimet ja jälkiasennushissit. Hankkeita voidaan rahoittaa joko yhtiön varoilla tai pankkilainalla. Avustuksia voi tiedustella Ympäristöministeriöön siirtyvältä Aralta ja omasta kunnasta.
Ennen isompia korjaushankkeita taloyhtiössä on suositeltavaa tehdä esteettömyyskartoitus joko itsearviointina tai ammattilaisen toimesta. Kartoitus auttaa ymmärtämään kiinteistön mahdolliset puutteet ja päättämään mitä parannuksia on järkevää toteuttaa. Hallitus voi myös tehdä esteettömyyskävelyn yhdessä testiryhmän kanssa, johon kuuluu esim. rollaattorin avulla ja lastenvaunujen kanssa kulkevia asukkaita. Lisätietoja esteettömyyden kartoittamisesta löytyy hankkeen verkkosivujen hyödyllisiä linkkejä osion kautta.
Osakkaan muutostyöt ja asumisen ennakointi
Koti kannattaa muokata esteettömäksi ja turvalliseksi hyvissä ajoin. Hyväkuntoisena tarvittavien muutosten teettäminen on helpompaa. Lisätietoa asumisen ennakoinnista voi löytää esimerkiksi Vanheneminen.fi-sivustolta.
Kotona tarvittavia esteettömyysparannuksia ovat mm. kynnysten madaltaminen, oviaukkojen leventäminen sekä keittiön ja pesutilojen turvallisuuden parantaminen. Muutostöihin voi saada Aran avustusta, kotitalousvähennystä, Hyvinvointialueen tukea tai vakuutusyhtiön korvauksia. Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta auttaa muutostarpeiden arvioinnissa, urakoitsijan valinnassa ja avustusten hakemisessa.
Asunto-osakeyhtiölain uudistuksen myötä osakkaalla on oikeus tehdä omalla kustannuksellaan esteettömyyttä parantavia muutoksia myös taloyhtiön yhteisiin tiloihin. Muutostyöt voivat olla esimerkiksi kulkuluiskia, ovenavauslaitteita ja käsijohteita. Toteuttava osakas vastaa käyttökuluista, huollosta ja kunnossapidosta sekä tarpeettomaksi käyneen muutoksen poistamisesta.
Esteettömyyden parantaminen saattaa joskus olla mahdotonta, jolloin on parempi muuttaa ennen kuin toimintakyky heikkenee liikaa. Kannattaa myös selvittää erilaisia yhteisöllisen asumisen vaihtoehtoja.